marți, 11 august 2009

Dezoltarea spiritului de initiativa ne scoate din criza

Romanii sun deficitari la spiritul de initiativa.
Vorbaria, pozitiva si in majoritate negativa ocupa mult din timpul romanilor si consum o parte din energia acestora.
Cate asociatii sau fundatii, respectiv ONG-uri ,au ca obiect dezvoltarea spiritului de initiativa?
Nici una, sau foarte,foarte putine, mai putine decat cele care se ingirjesc de protectia cainilor.
Ce fac sindicatele si patronatele in acest domeniu? Nu se cunosc initiative si deci nici rezultate.
Atat patronatele cat si sindicatele ar trebui sa fie foarte interesate deoarece intiativa duce la cresterea locurilor de mjunca sau a nivelului cantitatii si calitatii muncii, ceeace duce la salarii ,respectiv venituri mai mari, deci la contributii crecute atat in cadrul sindicatelor cat si al patronatelor.
Plecand de la resursele materiale si umane ale societatii romanesti, patronatele pot sprijinii extinderea domeniilor de activitate ,prin initiative noi sau extinderea celor existente.
NUmai in domeniul realizarii si prelucrarii produselor alimentare, ca de expl. in domeniul branzeturilor, al patiseriei, al crescatoriilor de pastravi, de sturioni, de stridii sau midii etc. acolo unde avem deja initiative ce pot fi luate ca model, se pot dezvolta noi producatori.
In mod similar in domeniul textilelor , imbracamintii si incaltamintei, se pot crea capacitati de productie care sa preia piata ocupata astazi de produse din China sau Turcia.
Astfel de activitati se pot crea in mediul rural,aproape de materiile prime si de forta de munca disponibila la costuri competitive , in conditii de munca la domiciliu sau mici unitati.

Pasajul Basarab - proiectare si executie

luni, 10 august 2009

PNL continua sa faca jocurile PSD

Ambele partide s-au aflat la guvernare,primul la putere, al doilea in opozitie ,in perioada 2005 - 2008.
Ambele partide au exprimat adversitatea fata de colaborarea cu FMI si chiar cu unele masuri ale organismelor comunitare ( Rapoartele de tara ale Comisiei Europene).
Presiunile facute de catre FMI pentru reformarea sistemului de salarizare, a celui de pensii si a altora, privind sistarea emoragiei din banii publici prin salariile si pensiile speciale, explica adversitatea aratata fata de FMI; nu agreau astfel de masuri ,cum nu agreaza o serie de alte reforme., precum eliminarea cumulului din bani publici ,respectiv a salariilor mari cu pensiile mari, sau reducerea aparatului bugetar central sau local, dospit pentru a platii sprijinul politic .
Cea mai recenta miscare de a oprii reformele este cea de a toca proiectele de lege in vorbaria parlamentara si procedurile si jocul de absenta la sedinte.
Recent vicepresedintele Victor Orban ,altfel unul dintre cei foarte vocali, afirma ca reformele sunt facute inmpotriva milioanelor de romani.Probabil vorbitorul se referea la cele 1 - 2 milionane de beneficiari ai legilor speciale, promovate de guvernarile PSD si P NL in perioada 2001 -2008.
D-l Orban nu are in vedere ca prin promovarea reformelor prin fortarea rezistentei PSD si PNL , prin recurgerea la Ordonante de Urgenta ale Guvernului, sau asumarea raspunderii acestuia pe proiecte de lege ,se vine in interesul celorlalte 20 de milioane de romani .Majoritatea de 10 la 1 ,scapa d-lui Orban, insa este cea care reprezinta majoritatea populatiei.
Daca aceasta majoritate va intelege cine ii reprezinta si promveaza interesele, aceasta majoritate va iesi la vot si prin participarea ei va asigura o adevarata majoritate PDL atat parlamentara ,cat si extraparlamentara ,care sa le promoveze interesele .