miercuri, 27 ianuarie 2010

Putina istorie nu strica – lectia 1
Toponimicul "Ucraina" vine de la cuvantul derivat din 'u kraina" sau "okraina", unde "krai" insemna "margine", adica tinutul de la "margine' , de la "periferie" " la o margine de tara".Pentru prima data , denumirea de Ucraina se intalneste in cronica din anul 1187.
Problema este al carui tinut este Ucraina "margine"?
Triburile slave au fost mai tot timpul " tampon" sau "margine" intre Goti si Huni, apoi intre Huni si Avari si tot asa. mai departe.
In jurul anului 602 Sclavinii , o parte din Slavii, au fost impinsi de Avari spre campiile din nordul Dunarii,ocupate de populatia daco- romana, pana la vest de varsarea Tisei in Dunare si stepa Panoniei ,constituind gruparea Slavilor din vest.O alta parte a fost impinsa in sudul Dunarii pe latifundiile Bizantului in interiorul imperiului, unde au ramas pana la navalirea bulgarilor care s-au asezat peste ei.constituind gruparea Slavilor din sud.
Cele ramase nedislocate in nord est-ul hoardelor Avarilor, anume in bazinul sud-estic al Niprului au constituit o uniune tribala , divizata in mai multe cnezate dintre care cel mai cunoscut a fost cel a Polenilor, cu centrul la Kiev, cunoscut ca cnezatul si ulterior regatul Kievean, constituind gruparea Slavilor din est.
Separarea Slavilor in cele trei grupuri , este urmare a existentei si continuitatii poporului roman in formare prin asimilarea Dacilor bastinasi de catre Romanii ocupanti, pe teritoriul vechii Dacia Felix, cea mai nord-estica provincie a imperiului roman.
Dacii populau teritoriile de la sud si nord de Dunare, cu multe veacuri inainte , au puratat razboaie de aparare in fata extinderii Macedoniei spre nord ,inca din timpul regilor Dromihete si Filip ai Macedoniei ,au devenit vecini la limita de nord est a imperiului roman, cu care au avut relatii comerciale dar si razboaie, pana in anul 105 d.H. cand Romanii condusi de insusi imparatul Traian au atacat pentru a treia oara regatul Dacilor condusi de regele Decebal , razboi terminat prin victoria Romanilor.
Impinsi spre vest de hoardele nomade, lucrand ca un tampon intre acestea si popoarele bastinase , precum poporul roman, Slavii din sud si cei din vest s-au inglobat in imperiul Bizantin, in timp ce Slavii din est au ramas marginali imperiului. Din aceasta postura este posibil sa fi rezultat toponimicul de “marginasi”, de “ucrainieni” nume sub care au fost nominalizati , spre deosebire de hoardele nomade lasate undeva in afara. In acest fel se poate considera ca limitele Europei se aflau acolo unde se gaseau limitele Ucrainienilor., ca acestia erau membrii ai comunitatii popoarelor europene
Din marturii orale, deoarece lipsesc cele scrise, in ultimul secol al primului mileniu, Slavii din est erau organizati in Cnezatul Kievean, cu capitala pe Nipru, sub conducerea lui Askold, primul care a incheiat cu Bizantul o intelegere convenabila si primul cneaz crestin.
Sfarsitul primului mileniu si inceputul celui de al doilea mileniu ,gaseste la conducerea cnezatului pe Olga , sotia lui Igor mort in revolta unui trib, si pe Sveatoslav fiul lui Igor. Olga a fost printre primele crestine din cnezat si cea
care a facut o vizita la Bizant., pentru a stabilii relatii de pace cu imperiul.
Sveatoslav a facut razboaie de cucerire a noi teritorii, pentru extinderea cnezatului, politica continuata de fiul sau Iaroslav numit si Cel Mare, dupa ce a
devenit cneaz in anul 980, timp de 35 de ani.( pana in anul 1015).
Intrebare:
~ Daca in perioada in care Scitii ocupau tinuturile din Bazinul Nordic al Marii Negre si Dacii ocupau tinuturile din Bazinul Dunarii mijlocii si de est si ulterior incepand cu anul 105 d.H era provincia Dacia Felix a imperiului roman cu capitala la Ulpia Traiana fosta Sarmizegetuza capitala a Daciei , care erau tinuturile ocupate de Slavi ?
~ Daca populatia daco – romana care ocupa tinuturile din nordul Dunarii mijlocii si de est, a avut continuitate in aceste tinuturi, in timpul si dupa trecerea popoarelor nomade din Asia centrala , Hunii fiind cei care s-au stabilit in stepa dintre Tisa si Dunare, dece in hartile ucrainiene aceasta populatie nu este prezenta?
~ Daca Kai cneazul polen care a trait in sec. VI-VII , cucerind o cetate puternic fortificata pe Nipru ( nu pe Dunare cum gresit se mentioneaza in pag. 32 a lucrarii “Introducere la istoria Ucrainei “ scrisa de Vlasov si Danalevska editata in 2003 ) este considerat ca cel care a dat numele si este intemeietorul Kievului putem afirma ca statul (cnezatul) Kievean isi incepe existenta la acel moment?
~ Daca in lucrarile istoricilor romani inainte de era noastra , este utilizat termenul de Danubius pentru cursul de apa care separa imperiul de regatul dacilor, putem considera ca exista o legatura cu radacina “do” a altor cursuri importante de apa existente in tinuturile ocupate de sciti ?
Va urma

duminică, 24 ianuarie 2010

Catre d-l Secretar de Stat
ing. Gheorghe Razvan Murgeanu
Salina din Turda a fost amenajata pentru turism , din fonduri europene.
Solicit ca proiectul de la Turda sa fie folosit ca sursa de inspiratie pentru amenajarea in scopuri similare a salinei din Slanic Prahova.
Precizez ca aceasta salina este folosita de mai multi ani , ca spatiu pentru tratamente respiratorii, ca muzeu al lucrarilor executate in sare.
Precizez deasemenea ca in perioada interbelica localitatea era o statiune balneo-climaterica de nivel superior statiunii Techirghiol, atat prin calitatile terapeutice ale namolului si apelor sarate, prin calitatea aerului , cat si prin accesul mult mai usor in relatie cu Bucurestiul (cca. 80 km) si locatii din Valea Prahovei si acces spre statiunile din Valea Teleajenului ( Valenii de Munte, Suzana, Cheia etc.)
Proiectul poate lua in considerare dezvoltarea durabila a intregului bazin al raului Slanic si Varbilau ( lucrari de alimentare cu apa, de canalizare, urbanism etc.).
Cu stima,
Mihail Florea Dumitrescu,

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Statuile Ioanei Ciocan,
Ioana Ciocan are dreptul sa se joace cu imaginatia si cu fondurile personale , in limita domeniului privat , fara sa agreseze opinia publica..
Este gresita aprecierea ca Romania este pregatita pentru demersul Ioanei Ciocan.
Inca nu am refacut patrimoniul national cultural prin reamplasarea pe socluri a monumentelor distruse de comunisti.,multe dintre ele in perimetrul sectorului I.
Cu aceasta ocazie aflam ca bronzul utilizat de comunisti la realizarea statuii lui Lenin , a rezulta din distrugerea statuii regelui Carol I. Rezulta din interviul dat ziarului Adevarul ca Ioana Ciocan nu are cunostinta ca numitul Carol I a fost primul si un mare rege al Romanilor.
In final consider o gresala a ultimilor 20 de ani ca autoritatea locala a sectorului I CAPITALA CAPITALEI a autorizat amplasarea in spatiu public a lucrarii Ioanei Ciocan, fara sa consulte asociatiile de revolutionari si cetatenii alegatorii din sectorul I, considerati uneori ca fiind"votanti mai destepti" decat ai altora.
Sper ca primaria sectorului I sa retraga autorizarea ,evitand astfel degradarea relatiei cu bucurestenii si a lucrarii artistice.
www.orizontluminos.blogspot.com

vineri, 22 ianuarie 2010

Apel la ratiune si solidaritate,
Sindicatele si angajatii din mass-media , artistii , cantaretii,arhitectii .se considera mai altfel decat angajatii din alte sectoare. respectiv se plang la un nivel mai inalt de falimentarea locurilor de munca si disponibilizarea ca o consecinta a acestora.. Dece la ei ar fi altfel decat la profesori, la bugetari, etc. ? Eu nu ii inteleg.
Se plang cu lacrimi de crocodil , deoarece crocodilul este la ei, au posibilitatea sa faca valuri , sa ii auda toata lumea, atunci cand li se cere sa plateasca CAS pe dreptul de autor si conventii civile. Ca liberi profesionisti, ca persoane care desfasoara profesii liberale, dece sa fie altfel decat la avocati, doctori , economisti , profesori , meseriasi etc. care tot liberi profesionisti sunt si desfasoara, ca persoane fizice, profesii liberale..
Pe unii nu ii intereseaza drepturile la pensie, nu vor sa se asigure prin contributii la fondul de asigurari . O parte din acestia sunt cei care in urma cu ani au solicitat SPRIJIN , ca prin subventii de la bugetul de stat, ca multi alti milogi ai unei societati saracite , sa obtina PENSII SPECIALE. prin Legea nr. 109 din 2005 si Legea nr. 8 din 2006
Este loc pentru munca de educare cetateneasca a celor care se erijeaza in formatori de caractere si opinii.
www.orizontluminos.blogspot.com
Dezapezirea bat-o vina,
Problema este veche ,precum si lamentarile ,rezolvarile sunt insa noi.
Inainte de dec. 1989 dezapezirea in Bucuresti se facea cu echipamente - pluguri refulante si camioane in tandem- prin care zapada era realmente indepartata si evacuata in depozite sau in Dambovita.
Astazi astfel de echipamente lipsescu cu desavarsire si inlocuite cu gredere, buldozere, incarcatoare si alte masini cu lama., care nu fac decat elimina zapada din zona de lucru a acestora. si sa o depoziteze in apropiere, la rigola sau in cazul cel mai bun pe trotuare..
Solutia nu este buna , deoarece, rigola face parte din carosabil si trebuie sa fie libera pentru colectarea apelor din topirea zapezii, iar trotuarul sa nu fie inzapezit mai mult decat este cazul.
Sugerez ca intreprinderile de salubritate, respectiv de dezapezire sa afle ca obligatia contractuala este de a indeparta zapada pe intregul carosabil, implicit rigolele.
Administratia locala sa urmareasca cu responsabilitate volumul lucrarilor pentru care isi primesc banii intreprinderile de dezapezire.
In loc de lamentari, fiecare factor responsabil sa fie sanctionat corespunzator in cazul in care nu realizeaza obligatia ce ii revine., mergandu-se pana la desfacerea contractelor de lucrari. O solutie deja folosita de ministrul Constantinescu Porcul in anii interbelici, este aceea de a reduce valoarea contractelor pana la ZERO . Bucurestenii vor intelege ca administratia locala solicita sa lase pe timp de iarna mijloacele personale de transport si sa foloseasca mersul pe jos sau mijloacele de transport in comun., economisindu-se astfel sume importante din banii publici. Posesorii de masini de teren se pot dota cu pluguri specifice pentru a putea folosi masinile din dotare., asa cum se practica in strainatate.
Administratia locala sa incurajeze persoanele fizice disponibilizate sa efectueze lucrarile de evacuare a zapezii , in contul asociatilor de proprietari sau a persoanelor juridice, in zonele in care responsabilitatea revine acestora. In acest sens se pot achizitiona echipamente specifice de uz domestic.
www.orizontluminos.blogspot.com
Sa aparam democratia,
Prin mecansmul alegerilor libere, avem alesii nostri in administratia locala, in parlament si la administratia prezidentiala.
Totusi, in afara activitatii institutionale, in mass media sau aiurea, alesii sunt la indemana celor care isi permit sa ii aprecieze dupa sentimentele si capacitatea personala.
Legea ar trebui sa faca ordine in acest domeniu.
Mai mult , avem numeroase cazurile in care lideri politici, in afara activitatii parlamentare, care le acorda imunitate pentru declaratiile facute, isi permit sa faca declaratii publice injurioase la adresa reprezentantilor alesi. Grav este cand cei injuriati sunt sunt reprezentanti ai statului .
Ura personala si nejustificata inca public, face tot mai numeroase cazurile in care chiar presedintele tarii si administratia pe care o reprezinta este atacata in termenii cei mai uzuali . Deseori MG s-a exprimat ca ' PUNE TUNURILE ' pe guvernare, implicit pe presedinte si guvern, sau CA s-a exprimat ca "FACE RAZBOI TOTAL. " impotriva presedintelui. Cum ramane cu " puterea majoritatii fata de minoritate", cu "puterea alesilor fata de cei respins"i, expresii ale democratiei? Nu cumva democratia este in pericol si trebuie aparata de astfel de atitudini?
Daca da, unde este responsabilitatea celor care practica astfel de manifestari si a celor care ii sustin politic?
Democratia este buna insa fragila, si de aceea trebuie aparata de orice manifestare agresiva.
www.orizontluminos.blogspot.com

joi, 21 ianuarie 2010

Ministerul de justitie,
Elaboreaza un proiect de hotarare privind constituirea unei Comisii pentru urmarirea accelerarii procesului de reforma a sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei, Pana aici totul bine. Scopul comisiei ar fi ridicarea monitorizarii justitiei autohtone de catre UE. Asta nu este bine, deoarece daca sub monitorizarea UE nu am fost in stare sa reformam sistemul judiciar, nu vom fi in stare fara aceasta monitorizare.
Comisia sa se infinteze, sa lucreze spre reformarea justitiei astfel ca sa se apropie momentul in care monitorizarea UE sa stabileasca rezultate satisfacatoare si suficiente ridicarii monitorizarii. Pana atunci sa ramana monitorizarea UE. Sa nu furam caciula , ca suntem specialisti in astfel de actiuni.
www.orizontluminos.blogspot.com
Modernizare si dezvoltare,
Ambele raman numai deziderate daca nu se discuta mecanismele prin care se realizeaza.
Pentru inceput obiective majore pentru parlamentari::
~ sa diminuam pana la eliminare starea de lamentare si sa adoptam mai multa IMAGINATIE si INITIATIVA
~ sa marim gradul deRECEPTIVITATE DE PRELUARE ; dece a trebuit sa treaca 10 ani ca metodologii de estimare monetara a costurilor accidentelor , folosite in tari din UE si SUA inca din 2000, la noi acum sa se pregateasca legislatia respectiva;
~ absorbtia fondurilor UE este inca redusa - in primele 11 luni ale anului 2009 au fost atrase putin peste 2 mld euro, in conditiile in care pentru 2009 au fost la dispozitie 6-7 mld euro ; SA PRELUAM DIN EXPERIENTA altor tari europene sau sa apelam la MANAGERI din aceste tari cu rezultate mult mai bune:
~ sa pregatim STRATEGII POSTCRIZA prin MASURI DE STIMULARE SI SUSTINERE A MEDIULUI DE AFACERI:
~sa constituim COMISIE pentru ECONOMIE si AFACERI MONETARE in parlament , ca si corespondent al Comisiei din parlamentul European;
~ sa constituim STRUCTURI similare celor din SUA de tipul JANDARMULUI BURSIER, ( Securities& Exchange), inspector general pentru supervizarea programului de sustinere a sectorului financiar( Troubled Asset Relief Program),
~ parlamentarii sa se preocupe ' de ce BANII CONTRIBUABILILOR sunt folositi in alte scopuri decat cele initiale";
~ este momentul ca bancile comerciale sa-si FOLOSEASCA EXPERIENTA in evaluarea proiectelor viabile si SA SUPLIMENTEZE NECESARUL DE CAPITAL AL SECTORULUI PRIVAT;
~ prin indeplinirea reformelor sa se evite INRAUTATIREA SENTIMENTULUI investitorilor , pentru a elimina deprecierea monedei nationale.

vineri, 15 ianuarie 2010

Domnilor,
Colegiul 1 pentru alegerea deputatilor, apreciez ca se situeaza pe locul 3 din punct de vedere al nivelului de urbanizare si educatie civica ,in cadrul sectorului CAPITALA CAPITALEI cum ne place sa se numeasca sectorul 1
Totusi respectivul nivel este suficient de ridicat ca sa se considere capabil si indreptatit sa ridice urmatoarele aspecte ,legate de alegerile din 17 ian. 2010. Astfel :
1. ~ Consideram ca " nesimtirea si lipsa bunului simt" sunt prezente in cel mai mare nivel in viata politica si activitatea parlamentara; modul in care oamenii politici si parlamentarii se achita de obligatiile asumate si mai ales de cele platite din bani publici, este sfidator, este curata nesimtire. Alegatorii se refera la absenteismul organizat si consecvent , precum si prezenta inactiva care rezolva numai prezenta fizica, a ocuparii scaunului , lipsind total prezenta capului ( expresie preluata de la un raposat academician ), sau a lipsei de cvorum , toate facand ca in ultimul trim al anului 2009 la senat, din cca. 230 proiecte legislative sa fie rezolvate numai 6 proiecte.. O vechime de 20 de ani in parlamentul Romaniei dupa dec. 1989 nu este o buna reclama, din contra..
2.~ Este posibil urmatorul scenariu al rezultatului :
~ o mare parte din alegatori ( cca. 40% ) sa nu se prezinte, amibii candidati neprezentand interes :
~ o alta mare parte din alegatori ( cca. 40 %) sa se prezinte, sa anuleze votul prin stampilarea ambilor candidati, din acelas motiv aratat mai sus, insa dorind sa isi exercite votul :
~ restul de cca 20 % vor imparti votul intre cei doi candidati, intr-un mod mai mult sau mai putin echilibrat;
. INTREBARE :
Care este limita minima de sustinere a candidatului castigator, limita care sa permita fata de electoratul colegiului 1 sa fie cel REPREZENTATIV..?
Sigur conf legii electorale si a principiilor democratice, problema este rezolvata chiar prin diferenta de un vot in favoarea castigatorului.
Dar ce ne facem cu reprezentativitatea? Cei cca. 80 % ( mai multi sau mai putini) nu se regasesc reprezentati de nici unul dintre candidati.
Nu considerati aceasta un semnal din partea alegatorilor , ca preferatul ar fi putut fi un al treilea candidat pe care partidele, ca totusi partidele propun candicatii, nu l-au avut in colimator. din varii considerente? Si-au facut prestatia partidele la nivelul pretentiilor electoratului ? Consider ca nu.
Rezolvarea ar fi ca partidele sa o ia de la inceput pana gasesc solutii de atragere a alegatorilor in sustinerea reprezentativa a unuia dintre candidati. Au partidele aceasta maturitate politica ?Ma tem ca nu
3.~ Candidatii , inainte de proiecte.de promisiuni sa arate ce initiative cetatenesti sau politice au avut fata de numeroasele probleme ale societatii romanesti de expl. fata de legile care au promovat salariile si pensiile nesimtite in anii 2001- 2009, fata de activitatea unitatilor private de invatament superior ( vezi Univ. Spiru Haret. cele doua univ. din Alexandria etc.) ,despre activitatea puterii judecatoresti , despre calitatea lucrarilor de infrastructura , despre folosirea in general a banilor publici etc.
www. orizontluminos.blogspot.com

luni, 4 ianuarie 2010

Stimata doamna si domn,
Am sustinut in variate moduri lupta PDL si a presedintelui Basescu in disputa 1 contra 5, manat inlupta de obiectivul promovarii competentelor in viata politica si in acest mod sustinrea perspectivei modernizarii tarii.
Cu toate masurile nepopulare , insa necesare, multi intelectuali ,dand dovada de competenta in a intelege situatia economico-sociala de moment, in baza experientei profesionale si de viata, au dat votul lor PDL-ului si presedintelui Basescu.. Sunt unul dintre cei care s-a implicat la limita posibilitatilor, atat in cadrul sediului central de campanie, cat si prin mesaje transmise electronic, prin blogspot si facebook.
Nu ma deziluzionati. Ca rezident si votant in colegiul 1 Bucuresti. nu voi vota ,sau voi anula votul.
Candidatul Prigoana junior, nu s-a putut prezenta cu ce a facut in timpul campaniei alegerilor prezidentiale, in sediul central de campanie, prin internet etc. La varsta de 23 de ani , a fost prezentat ca un detinator de masina de lux, ca detinator al 1- 2 avioane, a unui helicopter, a unor relatii amoroase cu femei de varsta lui sau mai mari , nimic din ce sa arate competenta si experienta profesionala si de viata. Unde este capacitatea de a face o expertiza competenta si cuprinzatoare a vietii economico-sociale , a vietii cetatenilor din colegiul 1 Bucuresti, si nu numai ?
Ce interventii a avut in problema pensiilor si salariilor de lux , etc. ?
Este suficiemta prezenta lui Prigoana MAXIMUM, asa cum l-a numit Prigoana junior pe Prigoana senior? Apreciez ca o astfel de abordare este paguboasa atat pentru PDL, presedintele Basescu cat si pentru candicat.
Sugerez atragerea competentelor, care nu lipsersc in societatea romaneasca , nu asteptarea apropierii lor de PDL , deoarece competentele se respecta, numai falsele competente se preteaza sa solicite si sa obtina ceeace depaseste LIMITA LOR DE COMPETENTA .
Rog pe d-l Sever Voinescu sa rasfoiasca arhiva sediului central de campanie si sa constate si aprecieze abordare subsemnatului.
Cu stima,
un Ploiestean , un Prahovean
Mihail Florea Dumitrescu,