luni, 22 iunie 2009

Patrimoniul national si conservarea invelitorilor.
Este cunoscut faptul ca patrimoniul national este constituit din resursele umane (populatia prin educatie si cultara), naturale aeriene (clima) ,terestre(relieful, inclusiv cursurile si oglinzile de apa) si subterane (zacaminte de materii prime utile), precum si prin lucrarile realizate de activitatea omeneasca de a lungul anilor ( constructii ingineresti, de locuinte si social cultarale, industriale, lucrari de arta si cultara etc).
Fiecare din acestea ar trebui sa faca obiectul unor proiecte de dezvoltare si conservare pe termene medii si lungi.
In randurile de fata prezint domeniul constructiilor de locuinte si social culturale , deoarece pentru conservarea acestora se face foarte putin.
Cum degradarea acestora incepe inca din faza de realizare a lor, o atentie deosebita trebuie acordata calitatii amplasamentelor si lucrarilor de constructii si instalatii .
Odata realizate aceste lucrari sunt supuse atacului din exterior, fie din partea factorilor umani fie a factorilor naturali ( vant, ploi, variatii de temperatura , cutremure,inundatii )
Dintre factorii naturali cel mai degrdant in conditiile actuale de mediu sunt ploile si in special ploile acide.In fata acestui factor distructiv , invelitoarea este cel mai afectata si degradarea acesteia duce la degradarea intregii constructii..Mentinerea invelitorii in stare buna este o conditie primordiala.
Cele mai expuse sunt invelitorile din tabla . Foarte putini cunosc ca protectia prin galvanizare cu zinc a tablei este o protectie provizorie pe timpul depozitarii acesteia si punerea ei in lucrare. Pentru mentinerea rezistentei in timpul folosirii, sunt necesare vopsiri periodice , lucrari care rar sunt facute.
Rezultatul este vizibil la foarte multe constructii publice social-culturale, administrative si in general la locuinte. Lipsa de intretinere a invelitorilor din tabla in ultimii 60 de ani a dus la necesitatea unor ample lucrari de inlocuire a vechilor invelitori, care au generat costuri siubstantiale.
Personal consider obligatorie o initiativa urgenta din partea autoritatilor local si centrale si a proprietarilor privati, pentru a realiza conservarea invelitorilor, respectiv a cladirilor.
Conservarea constructiilor patrimoniului cultural este numai o parte redusa a conservarii patrimoniului national. Comunitatile locale ,autoritatile locale, ministerele si administratiile cultelor,etc. au obligatia participarii cu fonduri la conservarea patrimoniului national prin mentinerea in stare buna a invelitorilor constructiilor.

Niciun comentariu: