marți, 11 august 2009

Dezoltarea spiritului de initiativa ne scoate din criza

Romanii sun deficitari la spiritul de initiativa.
Vorbaria, pozitiva si in majoritate negativa ocupa mult din timpul romanilor si consum o parte din energia acestora.
Cate asociatii sau fundatii, respectiv ONG-uri ,au ca obiect dezvoltarea spiritului de initiativa?
Nici una, sau foarte,foarte putine, mai putine decat cele care se ingirjesc de protectia cainilor.
Ce fac sindicatele si patronatele in acest domeniu? Nu se cunosc initiative si deci nici rezultate.
Atat patronatele cat si sindicatele ar trebui sa fie foarte interesate deoarece intiativa duce la cresterea locurilor de mjunca sau a nivelului cantitatii si calitatii muncii, ceeace duce la salarii ,respectiv venituri mai mari, deci la contributii crecute atat in cadrul sindicatelor cat si al patronatelor.
Plecand de la resursele materiale si umane ale societatii romanesti, patronatele pot sprijinii extinderea domeniilor de activitate ,prin initiative noi sau extinderea celor existente.
NUmai in domeniul realizarii si prelucrarii produselor alimentare, ca de expl. in domeniul branzeturilor, al patiseriei, al crescatoriilor de pastravi, de sturioni, de stridii sau midii etc. acolo unde avem deja initiative ce pot fi luate ca model, se pot dezvolta noi producatori.
In mod similar in domeniul textilelor , imbracamintii si incaltamintei, se pot crea capacitati de productie care sa preia piata ocupata astazi de produse din China sau Turcia.
Astfel de activitati se pot crea in mediul rural,aproape de materiile prime si de forta de munca disponibila la costuri competitive , in conditii de munca la domiciliu sau mici unitati.

Niciun comentariu: