luni, 5 mai 2008

mesaj

Mesajul 506,
Nostalgia securitatii a fost exprimata in legea legilor romanesti, ,respectiv in Constitutia Romaniei revizuita in 2003.
Daca in Constitutia din 1991 aceasta nostalgie nu a avut suficient curaj sa se exprime , folosind in articolul 49 (1) sintagma „ apararea sigurantei nationale” in Constitutia revizuita la articolul 53 (1) din forma revizuita se foloseste sintagma „apararea securitatii nationale”
Este de rememorat ca inainte de regimul comunist se folosea sintagma „ siguranta nationala „ si ca denumire a serviciilor secrete, ca derivata a verbului „ a asigura „, respectiv a partii de cuvant „ siguranta” , „asigurare”. Regimul comunist a simtit nevoie sa inlocuiasca termenul cu un nou termen, derivat din „ secura” , un tip de topor mai mic , de unde sintagma de „securitate nationala” de „ securitate” termen ramas atat de odios.
Intrebare : oare cum se poate justifica oportunitatea, necesitatea, preocuparea organului legislativ democratic, pentru ca la revizuirea Constitutiei sa se procedeze la o astfel de imbunatatire a acesteia.
Mai mult , cum se aliniaza aceasta sintagma cu sintagma „ pachetul de legi al sigurantei nationale”
Iata o forma prin care tentaculele trecutei securitati se actualizeaza in Constitutia Romaniei in curs de integrare in UE.

Niciun comentariu: