vineri, 9 iulie 2010

ROSIA MONTANA PRO si CONTRA,
Contractul pentru exploatarea zacamantului de la Rosia Montana, incepe sa semene cu o casatorie fortata dupa siluirea miresei.
Contractul de orice natura ar fi trebuie sa fie facut cu acordul ambelor parti, dupa ce partile considera ca ambele au de castigat.
Iata problemele ce se ridica:
1. Se avanseaza cu multa usurinta ca valoarea sociala pentru Romania se ridica la cca. 280 milioane dolari,
2. Se afirma ca se va relansa pe baze moderne si profitabile sectorul minier , cand de fapt problema se reduce la lucrarile de exploatare ale zacamantului,si ca se stimuleaza industriile conexe, cand de fapt este vorba de un sector restrans legat de lucrarile de exploatare ale zacamantului
3. Se face trimitere la un export de 7,5 miliarde dolari , fara sa se spuna ca valoarea reprezinta in mare parte valoarea aurului si nu a muncii ,respectiv a valorii adaogate , pe intreaga durata de viata a exploatarii aurifere .
4. Se mentioneaza ca lansarea proiectului ar marii interesul investitorilor straini si cresterea investitiilor straine pana la un total de 2 miliarde de dolari , fara ca aceasta sa reprezinte un interes deosebit...
5. Totodata se mentioneaza ca datorita situatiei macroeconomice nefavorabile ,Romania nu are de ales , nu poate renunta la proiect, altfel spus este in situatia de a fi siluita .
6. Se mentioneaza interesul mare al investitorilor straini, altii decat cei participanti la contract, care stau cu ochii pe acest proiect, fara sa se mentioneze de unde acest interes deosebit, care seamana cu cel al pradatorului la vederea prazii.
7. Consultantul financiar in serviciul firmei straine, Bogdan Baltazar , vine si spune public ca suntem in situatia rara si fericita ca am gasit un partener pe care il prostim, noi fiind cei care luam atat cat nimeni nu a putut lua, ca firma in serviciul careia se afla nici nu se sesizeaza cand aude asa ceva, ca in sfarsit am reusit sa facem si noi o "afacere" in care dupa sute de ani de istorie paguboasa sa fim cei castigatori si asta probabil datorita consultantului financiar al partenerului de contract . Ne aflam in fata unui noroc istoric pentru consulktant si pentru noi ,ca am gasit un partener asa de FRAIER..
Regulile jocului spun insa ca atunci cand partenerul de contract pare sa fie fraier, trebuie sa fi foarte atent unde este fraierul, mai ales atunci cand partenerul insista cu toate mijloacele sa fie pacalit.
Sa fim seriosi , ce ii mana in lupta pe cei de la Gold Corporation sa tot insiste, cand consultantul lor financiar spune public ca sunt pacaliti
Primii cei de la Gold Corporation si romanii in al doilea rand , ar trebui sa se preocupe de unde vine atata experienta in materie de minerit aurifer, incat sa iti poti permite sa faci seria de afirmatii publice, fara sa jeneze partile semnatare in contract ,inclusiv Minvest Deva.
In cazul in care d-l Bogdan Baltazar lucreaza in regim comandat si platit de Gold Corporation, pentru a echilibra postura in care se afla., sugerez sa vina cu o propunere de garantie fata de statul si poporul roman ., care sa acopere numai in mare parte posibile daune aduse interesului partii romane.
Fiind in discutie un tezaur national , la propriu si la figurat, tezaur care a traversat milenii de istorie si care poate in continuare sa se constituie ca tezaur al poporului roman si al Bancii Nationale ,ca si custode, consider ca intitutiile de varf ale statului trebuiesc sa se implice spre protejarea interesului national reprezentat de acest " ZACAMANT TERZAUR ".
Se impune porganizarea unei discutii largi cu persoane avand o reala experienta in domeniul economic, nu limitat la cel financiar care poate fi deformat din varful creionului, la care sa se exprime cu raspundere profesionala si chiar materiala .
www.orizontluminos.blogspot.com

Niciun comentariu: