sâmbătă, 25 septembrie 2010

ELIMINATI O NEDREPTATE ,
In ziarul RL din 10 sept. 2010, pe prima pagina la INTREBAREA ZILEI , ca raspuns la afirmatia presedintelui Basescu , ca romanii sunt confundati cu romii , FLORIN CIOABA isi permite unele aprecieri nefavorabile la adresa romanilor, I VINE CU O DOLEANTA CARE TREBUIE RETINUTA SI ADUSA LA INDEPLINIRE SPRE BUCURIA ROMANILOR SI A LUI CIOABA ( TIGANILOR ) . si anume ca si “ NOI (TIGANII) AM VRUT SA NE SCHIMBAM DENUMIREA , CA SA NU FIM CONFUNDATI CU ROMANII IN AFARA …”
Si noi romanii dorim de foarte mult timp sa se revina la sintagma TIGAN , si cum si tiganii o doresc atunci VA SUGERAM SA PROCEDATI LA SATISFACEREA AMBELOR PARTI SI SA PROMOVATI UN ACT NORMATIV PRIN CARE SA SE REVINA LA VECHEA SINTAGMA DE TIGAN SAU ORICARE ALTA DIN NOMENCLATORUL FOLOSIT PE TERITORIUL EUROPEAN. .
S-a ajuns la situatia jenanta ca Dennis Abbott , purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, sa confunde limba romani cu limba romana, intr-o conferinta de presa la CE.
In acest fel s-ar repara eroarea care s-a facut in trecutul apropiat de nu stim cine si cum , eroare care o consideram un SACRILEGIU adus numelui de ROMAN , si noua care ne consideram urmasi legitimi ai acestora .
Situl WIKIPEDIA prin link-urile nomazi sau tigani , da foarte multe informatii care justifica revenirea la denumirea TIGAN , mult mai apropiata de cele uzitate in alte tari., ca de expl. in germana Zigeuner,in engleza Gypsy ( Bohemian ) ,in franceza Gitan, in catalana Gitano , in maghiara Cigany , in turca Cingeneler, in italiana Zingari , in bulgara si rusa similar denumirii de Tigan . Se presupune ca numele de “ tigani” vine pe o filiera din grecescul “ athinganoi”, sau ca “gipsy “ si “gitani “ pe o filiera mediteraniana dela “egiptean “ de la faptul ca in evul mediu se presupunea ca origina tiganilor ar fi fost din Egipt.
www.orizontluminos.blogspot.com

Niciun comentariu: