duminică, 31 mai 2009

Vecinilor ucraineni

"BUNA ZIUA OMULE" de la www. timer.od.ua
La noi ,romanii, este un proverb:" Nu bate cainele, inainte de a cunoaste al cui este ". Daca te referi la o HIENA si aceasta este Romania membra a Uniunii Europene ,este util sa te gandesti de mai multe ori cui foloseste o astfel de referire. Oare este in interesul tau si alor tai sa ai relatii neprietenesti cu UE ?
Indiferent pe cine ai partener nu are importanta, deoarece eu nu te voi face nici hiena ,nici sacal ,sau alt animal de prada, eu te consider VECINUL MEU .
CE FACI VECINE? CHIAR NU DORESTI SA TRAIM IN RELATII DE BUNA VECINATATE?
ISTORIA este facuta de vremurile sub care traiesc popoarele, nu este cea aratata de conjuncture politica ,de prezentarea facuta de politicieni. De adevarata istorie iti voi vorbi, chiar daca pe ici pe colo izul politicului nu lipseste.
Constat ca nu prea cunosti istoria mea, asa cum iti voi DOVEDI ca eu o cunosc pe a ta.
Spre sfarsitul sec. al VIII-lea i.e.n. CIMERIENII ocupau stepele pontice de la Don pana la NIPRU. Peste Cimerieni au tabarat triburile SCITICE venite din Iranul de Nord.,triburi nomade , crescatori de animale si razboinici.
In aceeasi perioada , tinuturile Carpatilor si ale regiunilor subcarpatice erau locuite de popoare TRACICE, cunoscute sub numele de DACI si GETODACI, popoare legate de pamant, agricultori si crescatori de oi , popoare respectate atat de greci cat si de macedoneni.
Dupa expeditia persilor condusi de Darius, scitii au cunoscut sub regele Ateas o perioada de inflorire economica, politica si militara pana in anul 339 i.e.n. cand regele Ateas ,in varsta de 100 de ani, a fost invins de macedonenii condusi de regele Filip tatal lui Alexandru ce Mare.
In aceeasi perioada dacii din sudul si nordul Dunarii , condusi de regele Buerebista si Dromihete au cunoscut o perioada de inflorire si se confruntau cu aceeasi macedoneni , reusind o serie de victorii Cunoscuta este Victoria lui Dromihete asupra macedonenilor condusi de regale Lysimah
Sfarsitul dominatiei scitilor a fost grabit .in secolul al III-lea i.e.n. de ocupare stepelor dintre Don si nipru de catre triburile nomade ale sarmatilor venite din tinuturile de pe cursul inferior al Volgai si din regiunile din preajma Uralilor. Voi consoderati ca sarmatii sunt urmasii casatoriilor facute de amazoane cu tineri sciti, deoarece la sarmati si femeile mergeau la razboi alaturi de barbatii lor.
In timp ce tinuturile voastre erau expusi navalirii popoarelor din estul Europei si al Marii Negre, tinuturile noastre erau expuse expansiuniii imperiului roman.
La sfarsitul secolului I i.e.n. si a secolului I al e.n. romanii au atacat regatul dacilor in repetate randuri pentru a-si asigura granita de nord – est a imperiului si pentru a stapanii resursele dacilor (aurul,sarea vinul si cerealele ) Numai in anul 101 .e.n. cohortele romane conduse personal de imparatul TRAIAN au reusit sa infranga definitiv armata dacilor condusa de regele DECEBAL .Dupa ocuparea capitalei Sarmisegetuza regele Decebal si capeteniile dacilor s-au sinucis pentru a nu cadea vii in mainile romanilor.Istoria acestor razboaie se poate vedea si astazi pe sculpturile in piatra ale columnei (coloanei) ridicate de Traian la Roma in cinstirea victoriei asupra dacilor..
Dupa victoria asupra regatului dacilor ,imperiul roman a stabilit granita de est a imperiului la limita regatului dacic si in vecinatatea popoarelor ce locuiau stepele din nord-vestul Marii Negre.. Vestigii arheologice ale existentei romane pe pamantul Romaniei de astazi se gasesc in multe locatii.
Asa cum din casatoria amazoanelor cu tinerii sciti au rezultat sarmatii,tot asa din casatoria colonistilor romani cu femeile dace a rezultat poporul roman de astazi, cunoscut ca vlahi, moldoveni, munteni potrivit regiunilor geografice pe care locuiau, precum si populatiile aromane si istrice din sudul Dunarii, pe intregul teritoriu ocupat de daci si getodaci la momentul desfintarii statului dac.
Incepand cu secolul al 2-lea .e.n. in granitele imperiului roman se formeaza poporul roman, in vecinatatea acestor granite, se formau popoare numite succesiv “veneti”, sau “zarubinteni” pe teritoriul Niprului mijlociu si Polesiei, stramutate ulterior de catre sarmati spre tinuturi nordice si ulterior impinse de catre triburile germane ale gotilor., spre est in zona Kievului. Gotii veniti din peninsula Scandinava s-au deplasat spre sud pana la tarmurile Marii Negre si ale Marii de Azov si sub conducerea regelui Germanarih au invins pe “veneti” divizandu-i in doua grupe “:sclavini” in regiunile de pe Nistru si Volania si “anti” in tinuturile de pe Nipru. Dupa moartea in anul 375 a lui Germanarih (la 275 de ani dupa extinderea Imperiului Roman spre est si dupa inceperea procesului de formare a poporului roman ) in lupta contra hunilor navalitori, gotii se divizeaza in vizigoti care se deplaseaza spre vest pe tinuturile cuprinse intre Nistru , Carpati si Dunarea de Jos, si in ostrogoti care se stabilesc pe cursul inferior al Niprului ; terenurile situate la est de Nipru, parasite de goti au fost ocupate de catre triburile slave.
Hunii ocupa tarmul Nordic al Marii Negre, patrund in Crimea si spre vest ating hotarele Imperiului Roman In mijlocul secolului al V-lea puterea hunilor stabiliti pe cursul mijlociu al Dunarii in stepa dintre Dunare si Tisa fosta provincie romana PANONIA , incepe sa slabeasca In nordul Marii Negre se intaresc triburile slave si fac incursiuni razboinice in Imperiul Bizantin , astfel ca in anii 550 -551 au trecut Dunarea in numar mare si s-au asezat pe latifundiile Bizantului in interiorul Imperiului, unde au ramas pana la navalirea bulgarilor.
In anul 588 in nordul Marii Negre si-au navalit hoardele de avari care au tabarat asupra triburilor slavilor de est, distrugand asezarile acestora ,ceeace a dus la dispariti ANTILOR in jurul anului 602. In acelas timp SCLAVINII au fost impinsi spre campiile din nordul Dunarii ,pana la vest de varsarea Tisei in Dunare si stepa Panoniei ,unde avarii isi creaza un stat. in locul celui hun .
Pe parcursul secolelor urmatoare VI – X relatiile gentilice la slavii de est s-au dezagregat ,incadrandu-se in obstiile vecine existente in teritoriu. Asa se explica ca o serie de elemente de origina slava se gasesc si in vocabularul si obiceiurile poporului roman..
Triburile slave ramase in nord est-ul hoardelor avarilor, si anume cele din bazinul sud-estic al Niprului s-au constituit o uniune tribala sub denumirea de Rusi in jurul careia gravitau alte 11 formatiuni tribale ce ocupau bazinul de nord al Niprului, precum si teritoriul din nordul acestuia.
Unele din aceste uniuni s-au dezvoltat si au devenit cnezate dintre care cel mai cunoscul a fost cel al polenilor, cu centrul la Kiev.,cunoscut in epoca ca Rusia Kieveana. Va urma

Niciun comentariu: