joi, 11 februarie 2010

Nestiinta, nesimtire , nerusinare ,,,,,,?

Functionarea justitiei a fost totdeauna apanajul celor care conduceau si raspundeau de bunul mers al comunitatii, fie ca era vorba de inteleptii batrani, fie de conducatorii administrativi., detinatori ai unei experiente de viata model , ai unor caractere deosebite si educatii inalte.
Astazi in Romania, majoritatea celor care impart dreptatea ( 3495 de magistrati la nivelul anului 2008 ) sunt departe de aceste trasaturi definitorii.
1.~ Cum explicam faptul ca , la trei ani de la aderarea in UE, continuam sa fim MONITORIZATI pe justitie, riscam sa suportam penalizari de imagine si financiare din partea organismelor europene , pentru gradul de coruptie existent in justitie si nu numai?
Mare parte a resursei umane romanesti, este atrasa , irosind valori deosebite, spre domeniul justitiarilor, datorita usurintei cu care se obtine aceasta calitate. Multitudinea de unitati de invatamant superior in domeniu, in locatii puternic discutabile, lipsite de cadre de pregatire corespunzatoare, cu programe de invatamant deasemenea discutabile, incapabile sa pregateasca adevarati detinatori ai stiintei "dreptului " si mai ales formatoare de "caractere". Cicero este cel care a spus ca mai valoros decat inteligenta este CARACTERUL.
Abordarea acestei profesii este determinata si de matricea putin evoluata a stiintei dreptului, bazata si astazi pe dreptul roman si pe codul napoleonian.
Se poate sustine la o discutie deschisa ca aceasta pregatire este comparabila cu cea a unui medic sau inginer ?
In medicina medicii invata permanent pentru a fi la current cu noile medicamente,, cu noi factori care agreseaza organismul uman, cu tehnici pe care nu le imaginam in urma cu ani; inginerii au realizat instalatii si echipamente mereu mai performante, cladiri care au inaltimi de peste 500m cu rezolvari constructive deosebite
Raspunsul este ca discutia ar fi lipsita de echilibru. si greu de purtat. Proba este ca in timp ce absolventi in drept gasim pe foarte multe drumuri si in diverse activitati colaterale, absolventi in medicina sau inginerie, gasim mult mai putini, cu mare cautare in tara si mai ales in STRAINATATE. Cati magistratii avem peste hotare ,care sa pompeze valuta in economia nationala?.
2.~ Se poate explica faptul ca ERORILE JUDICIARE exista si persista sa existe ? La nivelul anului 2006, peste 4,2 milioane euro. a platit statul roman ( din 1994 si pana in ianuarie 2006) in urma unor hotarari judecatoresti eronate date si care au fost sanctionate de CEDO.. Iata domeniul unic de activitate existent in Romania in care EROAREA FACTORULUI UMAN nu este suportata de catre faptuitor, ea este suportata de catre stat, respectiv de intreaga comunitate. Este de neinteles ca cei care judeca si sanctioneaza erorile materiale facute de alti profesionisti , sa beneficieze de ceeace ceilalti sunt lipsiti, adica de resposabilitatea actului savarsit. Cum este posibil ca persoane care trebuie sa fie model de responsabilitate, se complac in lipsa de responsabilitate? Nu este admisibil ca respectivele persoane sa se considere victime ale unei presiuni exercitate asupra lor., numai prin faptul ca SE CERE responsabilitate. Se complac ca lipsiti de responsabilitate? Atunci sa nu ne mai mire existenta atator acte iresponsabile existente in actul de justitie, situatie pentru care organismele europene pun sub semnul intrebarii lupta impotriva coruptiei, a crimei organizate etc. Rezolutii date cu suspendare a pedepsei in cazuri de omoruri multiple, eliberari pe considerente discutabile, incetarea urmaririi penale in cazuri elucidate de politie sau procuratura , de foarte multe ori in urma unor interventii colaterale pe baza de relatii personale sau de interes.
3.~ Cum se poate aprecia CARACTERUL celor care incalca principii ce stau la baza legilor elaborate sa le orienteze activitatea.
Raspunderea disciplinara , conf. art. 98, 99 si 100 din legea nr. 303/ 2004 , pare sa fie principala raspundere a judecatorilor si procurorilor ,dar care nu functioneaza.
Pct.b) al art. 99 stabileste ca abatere disciplinara " interventiile pentru solutionarea unor cereri,pretinderea sau acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane,ALTFEL DECAT in limita cadrului legal reglementat PENTRU TOTI CETATENII..."
Si totusi magistratii si-au tras pensii de serviciu NESIMTITE, cer mandate de serviciu dublate pentru membrii CSM,, un calcul al pensiei mai convenabil pentru magistrati, majorarea varstei de pensionare la 70 de ani in timp ce majoritatea populatiei nu accepta nici 65 de ani etc.
Sunt magistratii nostri alaturi de noi sau traiesc in alta Romanie? De unde astfel de pretentii ?
4.~ Sunt numeroase exemplele care arata ca nu exista pentru magistrati respectul legii, asa cum prevede art.1 ( 5 ) din Constitutie , atunci cand sunt in joc interesele lor.
La art. 4 ( 1 ) din Constitutie se vorbeste despre "solidaritatea cetatenilor sai", dar numai solidaritate nu arata comportamentul magistratilor.
La art. 16 (1 ) se mentioneaza ca " cetatenii sunt egali...fara privilegii si fara discriminare', dar numai discriminare arata pretentiile si pozitia in societate a magistratilor.
Daca Curtea Constituionala decide in 2005 ca ramanerea in functiune este pana la varsta de 68 de ani pentru un magistrat sau procuror, Lidia Barbulescu arata ca acestia pot lucra chiar daca implinesc 70 de ani. Se poate muri in functie, lipsindu-se de perioada de pensionare ?
Magistratii si-au majorat veniturile in 2007 , in medie cu 50 %, mult peste media celorlalti functionari publici, ajungand pana la 5000 euro/luna., statul urmand sa suporte plata a 250 milioane de euro,pentru activitati cu o prestatie precara si la care raspunderea revine tot statului ..
Mamele magistrat au facut petitie la Combaterea Discriminarii , unde s-a stabilit ca vor primi 75% din salariu pentru cresterea copiilor , considerandu-se o categorie diferita de celelalte mame
La nivelul anului 2008 se poate afirma ca Romania ,in doar patru ani, a fost condamnata la despagubiri de peste 8 milioane de euro. Cum este posibil ca judecatorul, in cazul unui paznic ,din a carui neglijenta se produce un furt de 1000 eueo sa il condamne la plata pagubei produse.,in timp ce daune de milioane de euro nu sunt suportate de judecatori ?.
Domnilor se pare ca traim in lumi paralele, in doua Romanii, in care clasa magistratilor in loc sa fie in slujba cetatenilor, cere acetora sa fie in slujba lor ?
www.orizontluminos.blogspot.com

Niciun comentariu: