sâmbătă, 18 iulie 2009

Stimata d-na Carmen Dumitriu,
Indraznesc sa revin deoarece consider ca MDRL este o placa turnanta intre restul ministerelor. Sa ma explic:
Regiunile sunt parti ale intregului care inseamna Romania.
In matematica se spune ca suma partilor determina intregul
Intregul care este Romania depinde deci de fiecare regiune , ca parte a sumei.
Dezvoltarea regiunilor inseamna dezvoltarea Romaniei si astfel ajungem la conceptul ca MDRL vrand nevrand este factorul care determina si deci coordoneaza proiectele de dezvoltare ale celorlalte ministere. si ale autoritatilor locale .
MDRL trebuie sa fie initiator de proiecte acolo unde ministerele si autoritatile locale neglijeaza prin lipsa de coordonare sau de imaginatie.
Comisia de Dialog Social –MDRL , poate fi catalizatorul care declanseaza procesul dezvoltari. Cristalizarea incepe prin un cristal si continua sustinuta de catalizatori.
Patronatele sunu direct interesate sa acopere parte cat mai mare din piata schimburilor economice, sa trannsfere o mai mare parte din monetarrul din piata spre producatorii si produsele din profilul respective de activitate.
Pensionari care au inca capacitate profesionala , trebuie dupa modelul pensionarului “politist engelz din Vrancea “ sa se implice fara pretentii pecuniare, voluntary, in declansarea si dezvoltarea proiectelor.
Acesti factori active asteapta cristalul, sugestia care sa ii puna la treaba., sa apeleze la contributia lor concreta.
… Emisiunile de tipul reportajelor de la canalul TVR 2 de sambata la ora 12 sub titlul “Bugetul meu”, documentarelor de la TVR Cultural de sambata la ora 12 sub titlul “ Planeta oamenilor” , cel de la Discavery sub titlul “Fabrica” ,precum si multe altele de la aceleasi canale sau canale franceze , germane ,etc. pot fi deasemenea surse de inspiratie a ceeace se poate si trebuie facut pentru realizarea unei societati dezvoltate.
Acordul de la Lisabona este cadrul cel mai extins privind pachetele de politici ce trebuie implementate pentru inovarea,dezvoltare,cresterea economica si a locurilor de munca si realizarea coeziunii sociale, stabilind totodata ca “un rol de mare importanta se atribuie initiativei locale, cetatenilor si institutiilor publice care devin din ce in ce mai mult un partener de dialog pentru grupurile de interese…”
D-voastra va reveni aceasta sarcina si obligatie de serviciu.
Mesaj arhivat in www.orizontluminos.blogspot.com



VOLUMUL GUNOIULUI DUS LA GROPI POATE FI REDUS PANA LA ELIMINARE TOTAL
In conceXTUL realitatii imediate revin cu problema kompostului, problema legata direct de penalizarea de catre UE a gropile de gunoi neecologizate si neinchise.
Problema este a ministerului mediului insa penalizarea o suporta intregul buget, probabil fara ca Statul sa se indrepte cu actiune de despagubire impotriva celor de la protectia mediului.
Considerand ca gropile de gunoi sunt efectul si nu cauza, imi permit sa consider ca si cauza lipsa de preocupare pentru reducerea volumului gunoiului care se transporta la gropi.
O prima masura este colectarea selectiva a gunoiului reciclabil de natura plasticelor, hartiilor si sticlelor.
A doua masura este transformarea in kompost a gunoiului putrescibil, cel menajer si din natura din vecinatatea locuintelor.. Tocmai acesta este proiectul propus prin studierea experientei altora , experienta ce se poate gasi in modul urmator :
Se cauta pe google "komposthaufen" si in pagina ce apare se da click pe butonul "imagini" la inceputul benzii "web", sau pe "rezultate imgini" din banda pozitionata deasupra celor patru imagini foto. Fac aceste precizari deoarece am ramas dator cu ocazia discutiei anterioare.
Solutia corespunde comunitatilor de tip european cu gospodarii rezidentiale sau imobile de inaltime si densitate redusa.
Canalul "discavery" are o emisiune intitulata "fabrica" care a transmis tehnologia de realizare industriala a kompostului in aglomeratii mari cu cladiri inalte si de mare densitate.
O a treia rezolvare a fost prezentata la televiziunea franceza , privind practica japoneza de realizare din gunoi a unor placi rigide pentru constructii, tehnologie preluata de canadieni in urma un ei informari la fata locului ( in Japonia).
Trei solutii, trei etape de rezolvare a gunoiului,
MDRL ar trebui sa elaboreze proiecte refolosibile , in care seful de proiect sa raspunda dela lansarea proiectului pana la implementarea lui pe scara mare in cadrul diverselor regiuni. Sa se inceapa cu listarea localitatilor plasate dealungul cursurilor de apa, localitati in care se practica depozitarea gunoaielor pe malul cursului de apa. Sa se ajunga ca din gospodarie sa nu mai fie scos gunoi in afara celor reciclabile. Sa se faca emisiuni la postul publice de radio si televiziune. Sa se editeze plainte, sa se faca dezbateri in cadrul acestor comunitati, aratand cat de periculoasa este poluarea apei pentru comunitatile din aval.. Sa se stabileasca termene si responsabilitati concrete si descurajatoare.,sa se urmareasca periodic si pe faze de realizare
Seriozitatea trebuie sa existe de la nivelul cel mai inalt si pana la ultimul copil.
Numai astfel vom elimina poluarea suprafetelor de apa si a celor de adancime
, cu depozite de gunoi pe malurile acestora
Astept cu interes opinia MDRL asupra celor aratate mai sus, facute in spiritul prevederilor Acordului de la Lisabona.,punand la dispozitia contributia subsemnatului in rezolvarea problemei.
Mesaj arhivat in www.orizontluminos.blogspot.com

Niciun comentariu: