vineri, 2 octombrie 2009

APEL ,
Catre cine are urechi sa auda, dorinta de cunoastere sa cunoasca si putere de intelegere sa inteleaga.
Presa scrisa, cea vizuala si vorbita, toate se intrec sa transmita informatii despre cauzele si evolutia situatiei economico-sociale pe care o traversam.
Cu toate acestea lideri politici si cei sindicali (cei mai vocali) ,lasa impresia ca nu au cunostinta de aceste informatii , ca nu vor sa le accepte sau nu pot sa le inteleaga.
Daca analisti economici ca Aurelian Dochia si altii, afirma ca " In anul 2009,in mod inevitabil ,din cauza scaderii PIB,veniturile reale ale populatiei nu pot decat sa scada,cu efecte in ceea ce priveste diminuarea puterii de consum.Ma astept ca puterea de cumparare sa scada cu 6%,in conditiile in care gradul de indatorare externa va creste"
Daca expertul George Butunoiu afirma ca in 2007 si 2008 salariul mediu pe economie a crescut cu cca. 50% fata de 2006 ritmul fiind accentuat de majorarile salariale din mediul bugetar; in 2008 costul cu forta de munca a crescut cu 25 fata de 2007 ,pana la aproximativ 2300 lei /angajat/luna.,fara sa tina seama de productivitate, obligati de atragerea fortei de munca de care au avut nevoie.;costul real cu forta de munca a crescut mai mult decat productivitatea muncii,atat in 2007 cat si in 2008.
Daca Cristian Parvan ,secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) afirma ca "Sectorul rpivat s-a ajustat de i-au mers fulgii, vezi cele pste 300.000 de concedieri de la inceputul anului ,cu perspectiva de a creste. Numai la bugetari nu se poate .Acestia chiar au salarii cu 30% mai mari decat coredspondentii lor din mediul privat"
Daca Ministerul Finantelor afirma ca "desi veniturile totale ale statului au scazut cu 6,9% fata de perioada similara din 2008, cheltuielile cu personalul bugetar au crescut cu 10,8%,in timp ce cheltuielile cu asistenta sociala au crescut cu aproape 25%
Daca Institutul Ntional de Statistica ,afirma ca numarul bugetarilor a crescut cu 15.000 in perioada septembrie 2008- iulie 2009, in timp ce in sectorul rpivat , principalul sustinator al sectorului public, a redus numarul de angajati cu cca. 320.000 ,in acceasi perioada.
Daca Cristian Parvan ,secretar general al AOAR, afirma "In sectorul public s-a mentinut efectul masurilor de crestere a salariilor din trimestrul IV,fara a se lua alte masuri de contracarare. Nu s-a redus nici numarul bugetarilor.Cand vezi ca economia o ia la vale,tu ramai ca NEBUNUL la aceleasi cheltuieli , in conditiile in care avem un Guvern care rezista cu greu presiunilor strazii.
Daca Nicolaie Alexandru- Chidesciuc, economistul -sef al ING Bank Romania, afirma ca legea salarizarii unice care este prima in sensul reducerii cheltuielilor de personal, va avea efecte deabea incepand cu 2011, deoarece este greu sa faci reduceri inainte de alegeri; daca nu se actioneaza rapid ne afundam in deficite.
Daca Guvernul este obligat sa majoreze TVA sau impzitul pe venit in 2010,cu toate ca va avea impact negativ asupra crsterii economice, respectiv asupra mediului privat si a consumului populatiei
Daca Guvernul a stabilit unele masuri cu Comisia Europeana pentru a restrange deficitul bugetar la 6% din PIB in 2010 , de la nivelul asumat pentru acest an de 7,35 din PIB, " Acordul impune Guvernului sa faca reduceri semnificative pe partea cheltuielilor cu salariile din sectorul public"
Daca aceste aspecte nu sunt cunoscute liderilor politici si sindicali , inca este timp ca sa ia cunostinta de ele, sa poarte discutii cu respectivii specialisti si sa inteleaga ce,lasand deoparte interesele personale sau de grup , este in interesul economiei si al populatiei, ca locul manifestarilor spontane si vocale sa fie luat de dialogul de comunicare de la cei care cunosc spre cei care nu cunosc fundamentul problemelor
mesaj arhivat de www. orizontluminos.blogspot.com

Niciun comentariu: