vineri, 22 ianuarie 2010

Dezapezirea bat-o vina,
Problema este veche ,precum si lamentarile ,rezolvarile sunt insa noi.
Inainte de dec. 1989 dezapezirea in Bucuresti se facea cu echipamente - pluguri refulante si camioane in tandem- prin care zapada era realmente indepartata si evacuata in depozite sau in Dambovita.
Astazi astfel de echipamente lipsescu cu desavarsire si inlocuite cu gredere, buldozere, incarcatoare si alte masini cu lama., care nu fac decat elimina zapada din zona de lucru a acestora. si sa o depoziteze in apropiere, la rigola sau in cazul cel mai bun pe trotuare..
Solutia nu este buna , deoarece, rigola face parte din carosabil si trebuie sa fie libera pentru colectarea apelor din topirea zapezii, iar trotuarul sa nu fie inzapezit mai mult decat este cazul.
Sugerez ca intreprinderile de salubritate, respectiv de dezapezire sa afle ca obligatia contractuala este de a indeparta zapada pe intregul carosabil, implicit rigolele.
Administratia locala sa urmareasca cu responsabilitate volumul lucrarilor pentru care isi primesc banii intreprinderile de dezapezire.
In loc de lamentari, fiecare factor responsabil sa fie sanctionat corespunzator in cazul in care nu realizeaza obligatia ce ii revine., mergandu-se pana la desfacerea contractelor de lucrari. O solutie deja folosita de ministrul Constantinescu Porcul in anii interbelici, este aceea de a reduce valoarea contractelor pana la ZERO . Bucurestenii vor intelege ca administratia locala solicita sa lase pe timp de iarna mijloacele personale de transport si sa foloseasca mersul pe jos sau mijloacele de transport in comun., economisindu-se astfel sume importante din banii publici. Posesorii de masini de teren se pot dota cu pluguri specifice pentru a putea folosi masinile din dotare., asa cum se practica in strainatate.
Administratia locala sa incurajeze persoanele fizice disponibilizate sa efectueze lucrarile de evacuare a zapezii , in contul asociatilor de proprietari sau a persoanelor juridice, in zonele in care responsabilitatea revine acestora. In acest sens se pot achizitiona echipamente specifice de uz domestic.
www.orizontluminos.blogspot.com

Niciun comentariu: