miercuri, 27 ianuarie 2010

Putina istorie nu strica – lectia 1
Toponimicul "Ucraina" vine de la cuvantul derivat din 'u kraina" sau "okraina", unde "krai" insemna "margine", adica tinutul de la "margine' , de la "periferie" " la o margine de tara".Pentru prima data , denumirea de Ucraina se intalneste in cronica din anul 1187.
Problema este al carui tinut este Ucraina "margine"?
Triburile slave au fost mai tot timpul " tampon" sau "margine" intre Goti si Huni, apoi intre Huni si Avari si tot asa. mai departe.
In jurul anului 602 Sclavinii , o parte din Slavii, au fost impinsi de Avari spre campiile din nordul Dunarii,ocupate de populatia daco- romana, pana la vest de varsarea Tisei in Dunare si stepa Panoniei ,constituind gruparea Slavilor din vest.O alta parte a fost impinsa in sudul Dunarii pe latifundiile Bizantului in interiorul imperiului, unde au ramas pana la navalirea bulgarilor care s-au asezat peste ei.constituind gruparea Slavilor din sud.
Cele ramase nedislocate in nord est-ul hoardelor Avarilor, anume in bazinul sud-estic al Niprului au constituit o uniune tribala , divizata in mai multe cnezate dintre care cel mai cunoscut a fost cel a Polenilor, cu centrul la Kiev, cunoscut ca cnezatul si ulterior regatul Kievean, constituind gruparea Slavilor din est.
Separarea Slavilor in cele trei grupuri , este urmare a existentei si continuitatii poporului roman in formare prin asimilarea Dacilor bastinasi de catre Romanii ocupanti, pe teritoriul vechii Dacia Felix, cea mai nord-estica provincie a imperiului roman.
Dacii populau teritoriile de la sud si nord de Dunare, cu multe veacuri inainte , au puratat razboaie de aparare in fata extinderii Macedoniei spre nord ,inca din timpul regilor Dromihete si Filip ai Macedoniei ,au devenit vecini la limita de nord est a imperiului roman, cu care au avut relatii comerciale dar si razboaie, pana in anul 105 d.H. cand Romanii condusi de insusi imparatul Traian au atacat pentru a treia oara regatul Dacilor condusi de regele Decebal , razboi terminat prin victoria Romanilor.
Impinsi spre vest de hoardele nomade, lucrand ca un tampon intre acestea si popoarele bastinase , precum poporul roman, Slavii din sud si cei din vest s-au inglobat in imperiul Bizantin, in timp ce Slavii din est au ramas marginali imperiului. Din aceasta postura este posibil sa fi rezultat toponimicul de “marginasi”, de “ucrainieni” nume sub care au fost nominalizati , spre deosebire de hoardele nomade lasate undeva in afara. In acest fel se poate considera ca limitele Europei se aflau acolo unde se gaseau limitele Ucrainienilor., ca acestia erau membrii ai comunitatii popoarelor europene
Din marturii orale, deoarece lipsesc cele scrise, in ultimul secol al primului mileniu, Slavii din est erau organizati in Cnezatul Kievean, cu capitala pe Nipru, sub conducerea lui Askold, primul care a incheiat cu Bizantul o intelegere convenabila si primul cneaz crestin.
Sfarsitul primului mileniu si inceputul celui de al doilea mileniu ,gaseste la conducerea cnezatului pe Olga , sotia lui Igor mort in revolta unui trib, si pe Sveatoslav fiul lui Igor. Olga a fost printre primele crestine din cnezat si cea
care a facut o vizita la Bizant., pentru a stabilii relatii de pace cu imperiul.
Sveatoslav a facut razboaie de cucerire a noi teritorii, pentru extinderea cnezatului, politica continuata de fiul sau Iaroslav numit si Cel Mare, dupa ce a
devenit cneaz in anul 980, timp de 35 de ani.( pana in anul 1015).
Intrebare:
~ Daca in perioada in care Scitii ocupau tinuturile din Bazinul Nordic al Marii Negre si Dacii ocupau tinuturile din Bazinul Dunarii mijlocii si de est si ulterior incepand cu anul 105 d.H era provincia Dacia Felix a imperiului roman cu capitala la Ulpia Traiana fosta Sarmizegetuza capitala a Daciei , care erau tinuturile ocupate de Slavi ?
~ Daca populatia daco – romana care ocupa tinuturile din nordul Dunarii mijlocii si de est, a avut continuitate in aceste tinuturi, in timpul si dupa trecerea popoarelor nomade din Asia centrala , Hunii fiind cei care s-au stabilit in stepa dintre Tisa si Dunare, dece in hartile ucrainiene aceasta populatie nu este prezenta?
~ Daca Kai cneazul polen care a trait in sec. VI-VII , cucerind o cetate puternic fortificata pe Nipru ( nu pe Dunare cum gresit se mentioneaza in pag. 32 a lucrarii “Introducere la istoria Ucrainei “ scrisa de Vlasov si Danalevska editata in 2003 ) este considerat ca cel care a dat numele si este intemeietorul Kievului putem afirma ca statul (cnezatul) Kievean isi incepe existenta la acel moment?
~ Daca in lucrarile istoricilor romani inainte de era noastra , este utilizat termenul de Danubius pentru cursul de apa care separa imperiul de regatul dacilor, putem considera ca exista o legatura cu radacina “do” a altor cursuri importante de apa existente in tinuturile ocupate de sciti ?
Va urma

Niciun comentariu: