vineri, 15 ianuarie 2010

Domnilor,
Colegiul 1 pentru alegerea deputatilor, apreciez ca se situeaza pe locul 3 din punct de vedere al nivelului de urbanizare si educatie civica ,in cadrul sectorului CAPITALA CAPITALEI cum ne place sa se numeasca sectorul 1
Totusi respectivul nivel este suficient de ridicat ca sa se considere capabil si indreptatit sa ridice urmatoarele aspecte ,legate de alegerile din 17 ian. 2010. Astfel :
1. ~ Consideram ca " nesimtirea si lipsa bunului simt" sunt prezente in cel mai mare nivel in viata politica si activitatea parlamentara; modul in care oamenii politici si parlamentarii se achita de obligatiile asumate si mai ales de cele platite din bani publici, este sfidator, este curata nesimtire. Alegatorii se refera la absenteismul organizat si consecvent , precum si prezenta inactiva care rezolva numai prezenta fizica, a ocuparii scaunului , lipsind total prezenta capului ( expresie preluata de la un raposat academician ), sau a lipsei de cvorum , toate facand ca in ultimul trim al anului 2009 la senat, din cca. 230 proiecte legislative sa fie rezolvate numai 6 proiecte.. O vechime de 20 de ani in parlamentul Romaniei dupa dec. 1989 nu este o buna reclama, din contra..
2.~ Este posibil urmatorul scenariu al rezultatului :
~ o mare parte din alegatori ( cca. 40% ) sa nu se prezinte, amibii candidati neprezentand interes :
~ o alta mare parte din alegatori ( cca. 40 %) sa se prezinte, sa anuleze votul prin stampilarea ambilor candidati, din acelas motiv aratat mai sus, insa dorind sa isi exercite votul :
~ restul de cca 20 % vor imparti votul intre cei doi candidati, intr-un mod mai mult sau mai putin echilibrat;
. INTREBARE :
Care este limita minima de sustinere a candidatului castigator, limita care sa permita fata de electoratul colegiului 1 sa fie cel REPREZENTATIV..?
Sigur conf legii electorale si a principiilor democratice, problema este rezolvata chiar prin diferenta de un vot in favoarea castigatorului.
Dar ce ne facem cu reprezentativitatea? Cei cca. 80 % ( mai multi sau mai putini) nu se regasesc reprezentati de nici unul dintre candidati.
Nu considerati aceasta un semnal din partea alegatorilor , ca preferatul ar fi putut fi un al treilea candidat pe care partidele, ca totusi partidele propun candicatii, nu l-au avut in colimator. din varii considerente? Si-au facut prestatia partidele la nivelul pretentiilor electoratului ? Consider ca nu.
Rezolvarea ar fi ca partidele sa o ia de la inceput pana gasesc solutii de atragere a alegatorilor in sustinerea reprezentativa a unuia dintre candidati. Au partidele aceasta maturitate politica ?Ma tem ca nu
3.~ Candidatii , inainte de proiecte.de promisiuni sa arate ce initiative cetatenesti sau politice au avut fata de numeroasele probleme ale societatii romanesti de expl. fata de legile care au promovat salariile si pensiile nesimtite in anii 2001- 2009, fata de activitatea unitatilor private de invatament superior ( vezi Univ. Spiru Haret. cele doua univ. din Alexandria etc.) ,despre activitatea puterii judecatoresti , despre calitatea lucrarilor de infrastructura , despre folosirea in general a banilor publici etc.
www. orizontluminos.blogspot.com

Niciun comentariu: