duminică, 29 august 2010

VORBE , VORBIM FARA A SPUNE CEVA ,
Vorbim de competente, de expertiza fara experienta, numai sa vorbim.
Referitor la OUG privind “ Reabilitarea structural – arhitecturala exterioara a constructiei “ s-au exprimat d-l Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatilor de Proprietari HABITAT , d-l Radu Opaina , presedintele Federatiei Asociatilor de Proprietari, d-l Sandu Alexandru , decanul Facultatii de Urbanistica din cadrul Universitatii de Arhitectura “ Ion MIncu “ si lista ar putea continua cu alti presedinti de diverse forme de asociere a proprietarilor. Dece nu ? Ne place sa facem imagine .
O singura idée concreta de luat in seama, este cea privind sa folosim experienta multor alte tari din UE care au aceeasi problema.( Ungaria, Polonia, Cehia)
Suplimentar si specific Romaniei in aceasta perioada este de luat in seama urmatoarele:
In Romania restituirea imobilelor nationalizate in mod abuziv si nu numai , continua sa fie ocupate de chiriasi mosteniti din perioada comunista, care platesc chirii sociale, modice fata de valorile practicate pe piata ..
Ar fi o noua nationalizare sa obligi si sa procedezi la expropierea unor imobile pentru care proprietarii incaseaza din chirii venituri care uneori nu acopera cheltuielile de intretinere ce revin in sarcina proprietarilor, alaturi de impozitele pe proprietate.
Solutia , propusa cu alte ocazii, este ca in astfel de cazuri, considerate asistenta sociala, AUTORITATILE LOCALE SA COMPLETEZE DIN BUGETELE PROPRII DIFERENTA CHIRIILOR pana la nivelul celor practicate in piata libera.. Numai atunci putem vorbi ca traim intr-o economie de piata functionala si sa aplicam practici potrivite acestei economii.
Pentru cunoscatori este stiut ca intre cuantumul chiriilor si cheltuielile de intretinere este o relatie daca nu matematica cel putin contabila, in care normal este sa se ia in considerare si un ce profit pentru proprietar.
A facut cineva aceasta socoteala ? Va asigur ca asa cum suntem obisnuiti sa rezolvam problemele ,nici in acest caz nu a fost facuta, deoarece birocratii nu apeleaza la specialisti.
www.orizontluminos.blogspot.com

Niciun comentariu: