marți, 21 octombrie 2008

CATRE,
MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI
EGALITATII DE SANSE

Stimata d-na ministr Mariana Campeanu,

Este legala impozitarea pensiilor?
Legea nr. 19 / 2000 in baza careia sunt calculate pensile asa zise STANDARD , are la baza sapte principii, printre care si PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATIII,
Legiile care stau la baza pensiilor SPECIALE ,ale magistratilor, diplomatiilor, parlamentarilor , militarilor ( inclusiv personalul din politie si alte institutii de ordine publica etc) ,determina pensile plecand de la 80 % din ultimul salariu , respectiv prevad suplimente de pana la 50% pentru pensiile artistilor, cantaretilor si arhitectilor.
De aici rezulta diferenta enorma atat cantitativa ,cat si calitativa.
Din punct de vedere calitativ, legatura intre pensie si contributie, arata ca in cazul pensiilor STANDARD avem de a face cu o recuperare de bani platiti in perioada anterioara ( activa) .
Aceasta relatie directa ,intre contributie si pensie , face ca impunerea pensiei , sa fie o a doua impozitare, respectiv face nelegala orice fel de impozitare.
Spre deosebire, pensile SPECIALE, stabilite peste cuantumul contributiilor la fondurile speciale de pensii, au natura unor venituri, si pot suporta impozitarea fara sa se incalce principiile de impozitare.
Un ultim considerent determinat este faptul ca in timp ce pensile STANDARD se sporta din fondul casei de pensii din contributiile salariatilor si numai in mica masura, in cazuri speciale prin suplimentare de la bugetul de Stat, pensile SPECIALE se suporta in mare parte din bugetul de Stat , ceeace atribuie acestora natura unor salarii , susceptibile impunerii.
In conditiile in care este de necontestata utilizarea total neeficienta a banilor publici sub forma unor salarii si pensii speciale exorbitante , a faptului ca s-a revenit la neimpunerea castigurilor rezultate din operatiuni buriere, precum si faptul ca in categoria pensiilor STANDARD sunt incluse pensile mici si mijlocii ale unor grupuri de oameni care au raspuns de sanatatea populatiei (medicii si personalul sanitar), de educatia populatiei (profesori) si au participat direct la realizarea avutiei nationale (ingineri de toate specialitatile), consider ca este oportuna si obligatorie intrarea in legalitate prin promovarea de urgenta a unei reglementari pentru suspendarea impozitarii pensiilor STANDARD – determinate in baza principiului contributivitatii.
Daca nu acum , cu certitudine vom gasi o mai mare intelegere din partea unei noi guvernari.

Cu multumiri,

Mihail Florea Dumitrescu,
Ing. Pensioner,
Str. Av. Popoisteanu nr. 1, bl.1 sector 1
Bucuresti,
Tel. 021-665.50.17 ; 0744.48 61 38

www.orizontluminos.blogspot.com.

Niciun comentariu: