joi, 16 octombrie 2008

Mesajul 584,
JAFUL DIN BAN IPUBLICI ,sub diversele moduri de a se maifesta, duce la inflatie , in conditiile in care valoarea serviciilor si a produselor existente pe piata este mult mai redusa fata de banii oferiti consumului.
Invata romaniii sa economiseasca? Iinvata sa cheltuiasca pe masini de lux, pe alte bunuri cu durata medie sau scurta,nu agreeaza locurile natale si prefera locurile exotice, cat mai indepartate, etc. Nu stiu sa faca investitii sa porneasca afaceri care sa aduca servicii si produse in piata.
Investitiile din domeniul public, atat de necesare unei societati cu patrimoniu redus, cum este Romania, cu nevoi in infrastrutura de utilitati si de transport, sunt o pista de jaf din banii publici. A facut cineva o analiza cum a evoluat averea celor din domeniu? Ale cui sunt masinile de lux, vilele de tip palat, etc? Cum se justifica pana la al patrulea grad de rudenie aceste averi? Trebuie facut o astfel de analiza.
Trebuie refacut de asemenea mecanismul de verificare tehnica si financiara a lucrarilor de investitii din bani publici. Inainte de 1989, exista un Inspectorat General de Stat pentru Investitii si Constructii, un Comitet de Preturi, o Banca de Investitii care filtrau lucrasrile de investitii, din a caror privatizare sau utilizare se aduc bani buni la buget.
Este de retinut ca exista Asociatia platitorilor de taxe si impozite din Romania ( situl www.taxe.org.ro), constituita ca membra a Asociatiei europene si a Asociaitiei mondiale a contribuabililor, in baza Know-how-ului primit de la secretariatul din Munchen al Asociatiei europene.
Dupa actuala criza financiara provocata de jaful financiar , creaza perspective readucerii Statului in mecanismele pietei. Inca mai avem reprezentanti ai vechilor institutii de vderificare si reglare. Grabitiva!!
www.orizontluminos.blogspot.com

Niciun comentariu: