luni, 11 iunie 2012

tezaurul Romaniei

, August 24, 2011 2:51 PM


TEZAURUL ROMANIEI ,

In 2016 se inplinesc 100 de ani de cand TEZAURUL ROMANIEI se afla in pastrare la Moscova. unde a fost transferat in dec. 1916 spre a fi pus la adapost. ,laolalta cu tezaurul imperiului tarist din Kremlin , in fata agresiunii fortelor germane si austro-ungare.

Exista precedentul creat de banca nationala a Frantei , care decisese transferarea tezaurului sau in Statele Unite ale Americii.

Principalul activ cuprins in TEZAUR, era cantitatea de 93,4 tone de aur , formata din 91 de tone de monede istorice de aur si 2,4 tone de lingouri de aur. nerestituit pana in prezent.

Sovieticii si ulterior rusii in anii 1935 , 1956 si 2008 au restituit unele parti din acest tezaur., cea mai mare parte ramanand nerestituit, fapt pentru care el ramane un subiect sensibil in relatiile diplomatice.

Protocolul de transfer a fost semnat la Iasi la data de 14/27 decembrie 1916 de catre ministrul Rusiei la Iasi, generalul A. Mossoloff , dupa ce acesta fusese autorizat sa semneze protocolul relativ la incarcarea intr-un tren special cu precizarea ca guvernul imperial rus GARANTA integritatea lui , atat pe timpul transportului , cat si pe durata sederii lui la Moscova.

Dosarul TEZAURUL cu documentele originale, intocmit in 1922, incluzand acordul dintre Guvernul roman si cel tarist, se afla in pastrarea Guvernatorilor BNR sub juramantul ca BNR nu va renunta niciodata la TEZAUR.

Tentativa facuta in 1965 de a discuta cu partea sovietica problema restituirii tezaurului ,ocazie cu care Brejnev a reactionat brutal, s-a finalizat concluzionandu-se ca problema era de fapt una POLITICA SI NU UNA FINANCIARA

Reluarea problemei in iulie 2003 cu ocazia incheierii Tratatului privind relatiile prietenesti si de cooperare dintre Romania si Federatia Rusa , s-a finalizat prin crearea unei Comisii comune,, avand copresedinti pe profesorul Ioan Scurtu ,respectiv din partea rusa pe academicianul Alexandr Oganivici Ciubarian , comisie care s-a intalnit prima si singura data in perioada 19-21 octombrie 2004.

De retinut ca in 19 aprilie 2004 firma germana Capital Consulting a transmis din partea Kremlinului o oferta de retrocedare a celor 93,4 tone de aur, care nu s-a finalizat .

Informatiile de mai sus au fost preluate din situ-l http:/ro.wikipedia.org/wiki/Tezaurul_Rom%C3%A2niei.

Revenind in actualitate , este de retinut ca in Der Spiegel , recent a fost mentionat faptul ca un avion Boeing 737 al fortelor aeriene thailandeze , folosit de printul Maha Bajiralongkorn , a fost sechestrat la Munchen pentru o datorie de 31,2milioane euro catre o firma de constructii din Germania.

Ca tara membra UE , Romania ar trebui sa foloseasca toate parghile politice si juridice pentru a obliga Federatia Rusa sa se comporte ca o tara care RESPECTA SI GARANTEAZA obligatiile asumate prin acorduri si tratate bilaterale.

Este necesara sustinerea unei campanii cu obiectivul recuoerari TEZAURULUI de la FEDERATIA RUSA inainte de implinirea unui veac de cand acesta a fost transmis spre A FI PUS LA ADAPOST LA KREMLIN LAOLALTA SI ALATURI DE TEZAURUL IMPERIULUI TARIST..

BNR alaturi de societatea civila , in cadrul organizat al unui ONG national sa declanseze aceasta campanie , BNR ca factor implicat si poporul roman ca parte interesata.

www.orizontluminos.blogspot.com

Niciun comentariu: